pátek 18. října 2019

Interpelace Zuzany Majerové Zahradníkové na nepřítomného ministra školství ve věci odhadu počtu romských žáků

Zuzana Majerová Zahradníková záznam interpelace v Poslanecké Sněmovně Parlamentu České republiky komentovala na sociální síti Facebook: "Školství je doslova zahlceno zbytečnou byrokracií, která ředitele a učitele odvádí od výuky samotné. V případě požadavku Ministerstva školství na ředitele školek a škol, aby "kvalifikovaně odhadli počet romských žáků" a tyto údaje zaslali ministerským úředníkům to učinili navíc takovým způsobem, že jsem chvíli sama přemýšlela, zda se nejedná o nejapný žert."




Celý komentář:

Školství je doslova zahlceno zbytečnou byrokracií, která ředitele a učitele odvádí od výuky samotné. V případě požadavku Ministerstva školství na ředitele školek a škol, aby "kvalifikovaně odhadli počet romských žáků" a tyto údaje zaslali ministerským úředníkům to učinili navíc takovým způsobem, že jsem chvíli sama přemýšlela, zda se nejedná o nejapný žert.

Takto definovali "romství":
„... za Roma je označen takový jedinec, který se za něj sám považuje, aniž by se nutně k této příslušnosti za všech okolností hlásil, a/nebo je za něj považován významnou částí svého okolí na základě skutečných či domnělých (antropologických, kulturních nebo sociálních) indikátorů…“

Ministr Plaga bohužel opět nebyl mé interpelaci přítomen, takže si budu muset měsíc počkat na písemnou odpověď.


Stenoprotokol:

Děkuji za slovo. Mně je líto, že opět interpeluji pana ministra školství, který tu není, tak si budeme muset počkat na písemnou odpověď.

Nicméně mnoho škol a ředitelů mateřských škol i školek se na mě obrátilo, abych se dotázala Ministerstva školství, proč si po ředitelích škol vyžádalo další dokument, který tentokrát chce, aby zjistili počty romských žáků. Náměstek pro řízení sekce vzdělávání Václav Pícl v zaslaném dopise výslovně ředitelům napsal, aby kvalifikovaně odhadli počet romských žáků. Úředníci ministerstva v této souvislosti zformulovali definici romství, ze které mi opravdu vstávají vlasy hrůzou na hlavě, a přemýšlím, jestli je to jenom trapný a nejapný žert.

Takže teď bych ráda přečetla tu definici identifikace: Za Roma je označen takový jedinec, který se za něj sám považuje, aniž by se nutně k této příslušnosti za všech okolností hlásil, anebo je za něj považován významnou částí svého okolí na základě skutečných či domnělých antropologických, kulturních nebo sociálních indikátorů. - Ono by stačilo pouze vyměnit to slovo Roma a byli bychom v devětatřicátém.

Mohl by prosím Sněmovně podat pan ministr školství Robert Plaga k výše uvedené záležitosti vysvětlení? Pokud to měl být ze strany jeho úředníků snad hloupý vtip, tak se skutečně hodně nepovedl a rodiče romských žáků mají plné právo cítit se dotčeni. V neposlední řadě potom ministr Plaga ředitele školek a škol opět zahltil dalším zbytečným (předsedající upozorňuje na čas) byrokratickým dotazníkem. Děkuji.

Žádné komentáře: