pondělí 12. dubna 2021

Tomáš Pancíř: Dopady distanční výuky nebudou u všech stejné. Závisí na osobnosti žáka i typu studia, tvrdí ekonom

Každý týden výuky na dálku v Česku může vést podle studie institutu Idea do budoucna ke ztrátě až 33 miliard korun. Jak se autoři studie k této částce dostali? Kdo doplatí na distanční výuku nejvíc? A co by měl stát udělat pro to, aby negativní dopady distanční výuky snížil? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl spoluautor studie a ekonom Daniel Münich.



Z článku na webu Českého rozhlasu Radiožurnál vybíráme:

Vy porovnáváte ten stav, kdy nebyla distanční výuka. Na druhé straně pandemie postihuje i ty, kteří chodí do práce. Není to srovnání v tomhle trochu kulhající? Jinými slovy, kdyby nebyla distanční výuka, byla by to pořád plnohodnotná výuka? Nehrál by roli stres, opatření, karantény a absence?

My to v závěru studie diskutujeme. I v případě, kdybychom udrželi prezenční výuku, tak by velice pravděpodobně v těch velkých vlnách epidemie, byla velice komplikovaná. Řada škol a tříd by byla v karanténě. I prezenční výuka by byla výrazně méně efektivní než v normálních časech. To už je ale hodně kdyby.

Není to tak, že by ta distanční výuka mohla studentům v něčem i pomáhat? Více se naučí samostatnosti a práci s počítačem?

Když někoho hodíte do vody a neutopí se, tak to pomůže. Zatím se o tom moc neví. Uběhla příliš krátká doba, abychom věděli, jaké budou ty pozitivní přínosy. Určitě ale nějaké budou, budou i na straně učitelů, budou v některých ohledech pozitivní i pro rodiče.

Žádné komentáře: