pondělí 28. května 2018

Marek a Markéta - Škola končí, drama začíná

Dosažení plnoletosti a maturita znamená pro většinu rodičů jistou úlevu. Čerstvě dospělé dítě se osamostatňuje a začíná žít vlastní život. U rodin s dětmi s těžší formou poruchy autistického spektra je to přesně naopak. Zatímco škola představuje jakousi jistotu, s jejím koncem začíná skutečné drama.

Alespoň dvě matky, o kterých vypráví další díl dokuseriálu Týdeníku RESPEKT, se ho obávají. Jejich dětem – Markovi a Markétě – bylo devatenáct let a za pár týdnů skončí jejich školní docházka. Není ovšem jasné, co s nimi bude dál, vypadá to, že zůstanou doma a budou potřebovat celodenní péči.




Rodiče pro ně nemohou najít vhodnou sociální službu, protože těch je pro lidi v Česku s autismem stále chronický nedostatek. „Vůbec nevím, co s námi bude,“ říká maminka Marka, Markéta Pilná z Pardubic. „Chodím do práce a nemohu si dovolit odejít, protože bychom se neuživili. A ani nechci.“

Její život je náročný už teď. O syna s těžkým postižením se stará devatenáct let a spí kolem čtyř hodin denně, protože Marek vstává každý den velmi brzy ráno. Zažila s ním bezpočet zdravotních komplikací, některé způsobené sebepoškozováním, kterým Marek trpí ve chvílích stresu. A sama začala před časem trpět neurologickými potížemi – z vyčerpání a nevyspání ztratila krátkodobou paměť. Nejvíc se ale děsí toho, že zůstane se synem sama doma v úplné sociální izolaci a s minimem prostředků.

Seriál Týdeníku RESPEKT se snaží na problém chybějících sociálních služeb pro lidi s autismem především upozornit. I tentokrát však můžete rodiny podpořit příspěvkem na asistenci, kterou budou od léta velmi potřebovat. Pokud máte chuť přispět, můžete tak učinit prostřednictvím účtu Nadačního fondu Aut-talk 4010401017/2010. U platby uveďte variabilní symbol 004.

Žádné komentáře: