neděle 11. dubna 2021

Vladimír Vokál: Z košer restauratéra kontrolorem. Stát nabídku na miliony vakcín odmítl, říká

Aaron Günsberger provozuje v Praze košer restauraci. Ta ale musí být během pandemie zavřená, a tak se podnikatel rozhodl využít čas produktivně. Kontroluje kvalitu ochranných pomůcek a nově i antigenních testů. V Rozstřelu podnikatel zároveň řekl, že se pokouší shánět pro ČR očkovací látky, ale stát jeho nabídku odmítl.



Z článku na iDNES.cz vybíráme:

Kromě kontroly kvality ochranných prostředků a antigenních testů usiluje Aaron Günsberger i o komerční nákup očkovacích látek pro Českou republiku od firem, jejichž vakcíny už schválila Evropská léková agentura (EMA). „Když jsem viděl, jak pomalé je například na rozdíl od Izraele očkování v ČR, začal jsem se o celou situaci více zajímat.“

„Dostal jsem se k distributorům společnosti AstraZeneca v Indii a dostali jsme nějakou nabídku. Oslovil jsem Prahu, zda by o to neměla zájem, šlo o 1,5 milionu vakcín. Ale s tím jsem narazil, byly tam nějaké politické tlaky, bylo by to i proti dohodám v EU,“ myslí si podnikatel.

„Ale pak přišla před 14 dny nabídka od jedné spřátelené země, šlo opět o vakcínu AstraZeneca, na 10 milionů dávek. Na rozdíl od té první nabídky, kdy šlo o dovoz z Indie, to tentokrát byly vakcíny alokované v Evropě,“ tvrdí Günsberger.

„Oslovil jsem naše vrcholné státní představitele a řekl jsem jim, že by se prodávaly za komerční cenu,“ popisuje Günsberger. „Ale nesetkalo se to s pozitivním ohlasem. Jednak, že je to prý drahé a zároveň že by to nebylo etické vůči Evropské komisi.“


Žádné komentáře: