čtvrtek 20. srpna 2020

Ondřej Profant: Ministerstvo školství se bohužel zabývá jen svými vnitřními provozními problémy. Hlavně, aby nemělo žádnou odpovědnost za to, co se stane

Poslanec Ondřej Profant komentuje na sociální síti Facebook jednání o novele školského zákona v Poslanecké sněmovně: "Naše vzdělávání čelí bezprecedentní krizi, protože na nastalou situaci není připraveno. Ne každý rodič může zajistit dostatečné prostředí a podporu pro distanční výuku v pojetí našeho školství. Toto je tak velké, že se to projeví i dlouhodobě."




Celý komentář:

Ve sněmovně jsme dnes probírali jak bude nastavena od září výuka na školách 🎓

Ministerstvo se bohužel zabývá jen svými vnitřními provozními problémy. Hlavně, aby nemělo žádnou odpovědnost za to, co se stane.

Ale tak to být nemůže! Naše vzdělávání čelí bezprecedentní krizi, protože na nastalou situaci není připraveno. Ne každý rodič může zajistit dostatečné prostředí a podporu pro distanční výuku v pojení našeho školství. Toto je tak velké, že se to projeví i dlouhodobě.

Proto jsem se ministra školství zeptal na 3 otázky ❓:

1️⃣ Je ministerstvo připraveno převzít odpovědnost za školy v jejichž silách nebude zajistit výuku? Například v lokálních ohniscích s učitelským sborem v karanténě?
2️⃣ Opravdu chcete bojovat proti vzdělávacím soutěžím, které jsou silným motivačním prvkem pro talentované žáky a studenty?
3️⃣ Plánuje se více zaměřit na podporu digitálních učebních materiálů (DUM)

U první otázky je odpověď jasná. Ministerstvo dává všemi prostředky najevo, že vše nechá na školách.

U druhé otázky se ministr trapně rozčiloval nad otázkami veřejnosti na výboru. Nicméně v zásadě potvrdil, že vzdělávací olympiády nebudou.

Na třetí otázku mi ani po urgencích neodpověděl.

O problémech, které návrh ministerstva způsobí lidem bez ošetřovného a zvláště sociálně slabším mluvila Olga Richterova.

Žádné komentáře: