pátek 28. listopadu 2014

Diskusní setkání o aktivním občanství a spolupráci mezi samosprávou, školou a místní komunitou

British Council a Vzdělávací program Varianty společnosti Člověk v tísni uspořádaly společně v úterý 18. listopadu 2014 celodenní diskusní setkání Od inspirace ke spolupráci – aktivní občanství a spolupráce mezi samosprávou, školou a místní komunitou. Akce se konala v Centru současného umění DOX.

 
Součástí programu byly panelové diskuse, přednášky českých i zahraničních odborníků, workshopy a také výstava Mody demokracie, která bude v DOX paralelně probíhat. Diskusní setkání se konalo pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Během dopoledního bloku vystoupil vrchní ředitel sekce koordinace politik a mezinárodních vztahů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Jindřich Fryč, ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek, šéf britské nadace Citizenship Foundation Andy Thornton a představitelé škol a obcí, kde studentské projekty programu Active Citizens probíhaly. Studenti také představili své komunitní projekty formou tržiště.

Na záznam z dopoledního bloku setkání se můžete podívat na Youtube: Během odpoledního bloku proběhly paralelní workshopy věnující se tématům:
  • Jak rozvíjet aktivní občanství nejen na školách? (představení metodiky programu Active Citizens, Petra Skalická a Veronika Endrštová, Člověk v tísni program Varianty)
  • Koncept komunitní školy (Chris Jones, International Centre of Excellence for Community Schools, Velká Británie a Jane Quinn, Children´s Aid Society, USA)
  • Společné hledání vize lepší spolupráce aktérů občanského vzdělávání (Ondřej Horák a Tereza Vávrová, Centrum občanského vzdělávání)
  • Komunitně vedený místní rozvoj – příležitost pro projektové vzdělávání dospělých (Mgr. Vojtěch Černý, Agora CE)
  • 4/5 středoškoláků si myslí, že nemůžou v životě nic ovlivnit. Co s tím? (Silvie Pýchová a Zdeněk Slejška, EDUIn)
  • Bourání stereotypů demokracie (vzdělávací program k výstavě Mody demokracie) (Jiří Raiterman a Lucie Laitlová, DOX
Během prosince zveřejníme další výstupy ze setkání.

Žádné komentáře: